Blikopener kopen?

Wij helpen je bij de zoektocht naar een nieuwe blikopener

Blikvoeding is tegenwoordig beter van kwaliteit dan ooit. Het is ontzettend handig om een aantal blikken met groenten, fruit, tomaten en dergelijke in de voorraadkast te hebben staan. De blikken zijn meestal uitgevoerd met een speciale clip om het open te trekken. Toch kun je eigenlijk niet zonder blikopener. Die clipjes breken wel eens af en niet alle blikken zijn er van voorzien. Als je dán je blikje tonijn wil openen, wordt het wel heel lastig. Een goede blikopener hoort dus in elke keuken aanwezig te zijn. Wij vertellen je er meer over.

Alles wat je moét weten over blikopeners

Om de beste blikopener voor jouw situatie te vinden is het van belang om een goed beeld te krijgen wat een blikopener precies is. Hierdoor zal je de juiste keuze kunnen maken en achteraf geen spijt krijgen van een verkeerde aankoop. Om je een helder beeld te geven over blikopeners hebben we meest voorkomende gebruikersvragen beantwoord. Deze zijn hieronder te lezen.

Wat is een blikopener?

Iedereen weet natuurlijk wel wat een blikopener is: een stuk keukengerei waarmee men een blik kan openen. Met de uitvinding van de conservenblikken, in 1810, ontstond ook de vraag naar een goed gereedschap om deze mee open te maken. In eerste instantie waren de blikken zwaar en moeilijk te openen. Later werd er dunner blik voor gebruikt en werd het wat makkelijker. Een kleine halve eeuw later werd de eerste blikopener gepatenteerd door Ezra Warner uit de Verenigde Staten. Dit was nog een eenvoudig model. Later, in 1870, werd het snijwiel uitgevonden en in 1931 kwam het eerste elektrische model op de markt.

Waarom een blikopener

Een blikopener is, ondanks die handige clips, toch onmisbaar. Het gebruik heeft een aantal voordelen:

 • Handig: zeker wanneer je pijnlijke handen hebt, zijn die clips onprettig in gebruik. Ook wanneer je niet genoeg kracht in je handen hebt, kun je niet zonder goede opener.
 • Sneller: dit is een belangrijk punt voor horecaondernemers. Wanneer er meerdere conservenblikken geopend moeten worden, gaat het echt veel sneller met een goede (elektrische) opener.
 • Je hoeft geen blikken weg te gooien omdat de clip afbreekt. Dan draai je gewoon de bovenkant eraf met een goede opener.
 • Veiliger: blik is scherp. Gebruik je een mes of de speciale clips, dan is er altijd een kans dat je uitschiet en jezelf snijdt. Met een degelijke blikopener is dat niet het geval.

Hoe werkt een blikopener?

Dit is geheel afhankelijk van het soort waar het om gaat. De eenvoudige modellen steek je door het blik en beweeg je heen en weer. Een model uitgevoerd met snijwiel zet je op de rand van het blik en knijp je dicht. Vervolgens draai je aan vleugel zodat het wiel gaat draaien en het blik mooi langs de rand wordt open gesneden. Een elektrische versie werkt op een soortgelijke manier, alleen dan niet hand aangedreven, maar met elektriciteit.

Welke verschillende soorten blikopeners zijn er?

Blikopeners zijn er in soorten en maten. Dit loopt uiteen van hele kleine, eenvoudige exemplaren die fijn zijn als je gaat hiken en hele grote, innovatieve die ideaal zijn voor het bedrijfsleven. Daar tussenin zitten natuurlijk een heleboel gradaties. Globaal gezegd, kun je ze onderverdelen in handmatige soorten, elektrische soorten en kroonstempels. Die laatste zijn speciaal voor de industrie en het bedrijfsleven: ze zijn ontworpen en geschikt voor veelvuldig gebruik met grote volumes.

Hoe kies je de juiste blikopener?

Wil je een blikopener aanschaffen, dan zijn er een paar punten van belang. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoeveel ruimte mag hij innemen: in een kleine keuken is een klein exemplaar dat in de la past het meest handig. Maar heb je een grote bedrijfskeuken, dan is een groot, elektrisch model juist veel prettiger om mee te werken.
 • Dat brengt ons meteen bij de volgende vraag: gaat je voorkeur uit naar een klein, mobiel model of heb je graag een vaste. Die laatste soort is verkrijgbaar in een bankschroefmodel, die op het aanrecht of tafelblad geschroefd kan worden, of een wandmodel.
 • Met welke frequentie wil je het gereedschap gebruiken? Ben je een beroepsmatige kok die veel blikken moet openen? Dan scheelt een elektrisch exemplaar je veel tijd, moeite en waarschijnlijk ook pijn. Voor een hobbykok die af en toe een blik open wil trekken is een handmatig model voldoende.
 • Voor de eenvoudige handmodellen; wil je exemplaar voor rechts- of linkshandigen?
 • Aan welke eisen moet de blikopener voldoen? Moet hij vaatwasser bestendig zijn, wil je hem op kunnen hangen, gaat je voorkeur uit naar een bepaalde kleur of materiaal?

Wat is de beste blikopener? En waarom?

Mocht je het nog steeds moeilijk vinden om te kiezen, dan kun je hier ook afgaan op de top blikopeners met de beste reviews in 2021. In elke categorie hebben we 1 winnaar.

 1. De beste opener in de categorie elektrisch: Tefal Prep Line elektrische blikopener. Het is een handig, compact snoermodel dat zowel voor links- als rechtshandigen geschikt is. Het deksel blijft na het openen hangen aan het ingebouwde magneetje. Bediening is met één druk op de knop, de rest gaat automatisch. Erg prettig in gebruik, vooral voor mensen met minder kracht in de handen.
 2. In de categorie handmatig: Leifheit Comfortline blikopener. Een zeer fijne opener die heel licht draait, maar toch krachtig is en daardoor comfortabel is in gebruik. Vaatwasser bestendig.
 3. In de categorie professionele blikopeners komt de Gefu RVS Blikopener het beste uit de bus. Deze opener heeft een ergonomisch ontwerp, waardoor hij prettig is in gebruik en je geen kracht hoeft te zetten. Hij heeft een speciaal ontwerp dat ervoor zorgt dat er geen scherpe randen ontstaan en waardoor het deksel opnieuw gebruikt kan worden.

Ben je hier naar op zoek?

Micook.nl
Logo