Braadpan

Houd je van uitgebreid bakken en braden? Dan mag een braadpan niet ontbreken in jouw keukenkastje. Lees in deze gids wat een braadpan precies is en waar je op moet letten als je er eentje wilt aanschaffen.

Wat is een braadpan?
Een braadpan is een pan met een zware, dikke bodem. Deze bodem zorgt er voor dat het eten extra langzaam gaart. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een stoofpotje, hachee, gevogelte of een grote pan met saus gaat maken. Qua braadpannen heb je een ruime keuze tussen pannen gemaakt van verschillende materialen en met diverse afmetingen en eigenschappen. Voordat je een braadpan gaat kopen is het dus belangrijk om je af te vragen waarvoor je de pan wilt gaan gebruiken en aan welke eisen de pan moet voldoen.

Hoe werkt een braadpan?
Een braadpan is –mede dankzij zijn zware, dikke bodem- goed bestand tegen hoge temperaturen. Het is dan ook de bedoeling dat je de braadpan goed verhit zodat je je vlees (of een ander gerecht) kan dichtschroeien. Vervolgens laat je het gerecht een tijd sudderen op het vuur of plaats je de braadpan in de oven. De braadpan zorgt er voor dat het gerecht gelijkmatig verwarmd wordt. De deksel van de braadpan zorgt voor condensvorming, waardoor het eten niet snel uitdroogt of aanbrandt.

Waarom een braadpan?
Een braadpan biedt de volgende voordelen:

1. Verhit goed en gelijkmatig
Een braadpan verhit je gerecht goed en gelijkmatig. Je kunt je eten hierdoor een tijd laten sudderen zonder dat deze uitdroogt of verbrandt.

2. Laat het gerecht langzaam garen
Een braadpan is geschikt om een gerecht langzaam mee te laten garen. Dit zorgt voor een extra lekkere smaak aan je stoofpotje of hachee.

3. Goed bestand tegen hoge temperaturen
Een braadpan is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen hoge temperaturen. Je kunt hem hierdoor gebruiken voor het dichtschroeien van het gerecht en een tijd op het vuur laten staan (of in de oven plaatsen).

4. Een braadpan is groot en robuust
Een braadpan is vaak groot en robuust. Je kunt hierdoor het vlees makkelijk omdraaien en eenvoudig grote porties maken. Een braadpan van goede kwaliteit gaat bovendien jaren mee.

Welke verschillende soorten braadpannen zijn er?
Er bestaan verschillende soorten braadpannen. Allereerst let je op het materiaal. Gietijzer is populair omdat het de warmte goed geleidt en een leven lang mee gaat. Gietijzer is echter wel een vrij zwaar materiaal. Wil je liever een lichtere pan? Kies dan bijvoorbeeld voor een braadpan van RVS of tajine. Vervolgens let je op de afmeting van de pan en de overige eigenschappen. Zo wil je misschien een extra grote pan als je vaak kookt voor een groot gezelschap. Kies bij voorkeur voor een pan met een hoge wand. Zo kun je ook grote stukken vlees of gevogelte goed bereiden. Qua eigenschappen let je onder andere op of een pan vaatwasserbestendig is en of de pan in de oven geplaatst mag worden. Kies bij voorkeur voor een braadpan met twee handvaten. Doordat de pan vrij zwaar is en warm wordt, kun je de pan hierdoor eenvoudig optillen. Uiteraard moet de pan over een deksel beschikken. Let er op of ook de deksel ovenbestendig is. Tot slot check je of de pan geschikt is voor jouw keuken. Sommige pannen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor de inductieplaat.

Hoe kies je de juiste braadpan?
Je kiest de juiste braadpan door te bedenken welke gerechten je wilt gaan bereiden en voor hoeveel personen. Zo maak je een keuze tussen de verschillende afmetingen. Let vervolgens goed op de eigenschappen die de braadpan moet hebben. Zo moet de braadpan geschikt zijn voor jouw keuken en voldoen aan jouw overige eisen (bijvoorbeeld oven- en vaatwasserbestendig zijn).

Wat is de beste braadpan en waarom
Wat de beste braadpan is, is geheel afhankelijk van jouw wensen. Wel zijn met name gietijzeren braadpannen populair vanwege hun kwaliteit. Van deze pan heb je een leven lang plezier. Doordat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt, kunnen jouw gerechten bovendien bijna niet uitdrogen of aanbranden. Ook de smaak komt extra goed tot zijn recht als je je gerecht langzaam kunt laten sudderen. Een gietijzeren braadpan is absoluut een goede investering als je graag bakt- en braadt. Zorg er wel voor dat de pan over stevige handvaten beschikt zodat je de pan veilig én eenvoudig van het vuur kan halen. Het enige nadeel van een gietijzeren braadpan is namelijk dat hij vrij zwaar is.

Micook.nl
Logo