Broodrooster kopen?

Wij helpen je bij de zoektocht naar een nieuwe broodrooster.

Niet weg te denken in de keuken, een broodrooster. Als jij momenteel toe bent aan de aanschaf van een nieuw exemplaar, lees dan zeker door. In dit artikel wordt uitgelegd waar je allemaal op moet letten als je een broodrooster wilt kopen. De volgende vragen worden hierbij beantwoord: Wat is een broodrooster? Hoe werkt zo’n apparaat? Waarom zou je een broodrooster kopen? Welke verschillende soorten zijn er en hoe kies je het juiste exemplaar voor jouw situatie?

Voordelen van een broodrooster

1. Makkelijk, snel en eenvoudig schoon te maken

2. Eenvoudig in gebruik

3. Neemt nauwelijks ruimte in beslag

Top 3 beste broodrooster

1. Broodrooster Flama 958FL 900W Blanco

2. DAEWOO - Broodrooster

3. SMEG TSF02PKEU

Alles wat je moét weten over de broodrooster

Om de beste broodrooster voor jouw situatie te vinden is het van belang om een goed beeld te krijgen wat een broodrooster precies is. Hierdoor zal je de juiste keuze kunnen maken en achteraf geen spijt krijgen van een verkeerde aankoop. Om je een helder beeld te geven over broodroosters hebben we meest voorkomende gebruikersvragen beantwoord. Deze zijn hieronder te lezen.

Wat is een broodrooster?

Allereerst de, misschien voor de hand liggende, vraag; Wat is een broodrooster? Je hoort het eigenlijk al in het woord zelf. Een broodrooster is een huishoudelijk apparaat waarmee brood geroosterd kan worden. Vroeger werd brood boven vuur geroosterd aan een spies of stok die werd rondgedraaid. In 1893 werd het elektrisch broodrooster uitgevonden. Sindsdien heeft het broodrooster veel veranderingen en verbeteringen ondergaan en inmiddels is het een zeer geliefd apparaat in de keuken. Geroosterd brood noem je ook wel ’toast’ Je zou een broodrooster dus ook een toastmaker of toaster kunnen noemen.

Waarom een broodrooster?

Wat zijn de voordelen van een broodrooster? Als je nog niet zo’n apparaat hebt, waarom zou je het dan aanschaffen? Het belangrijkste voordeel is, dat geroosterd brood ontzettend lekker is. Heerlijk met boter en jam, zoals de Engelsen het doen of met een plakje zalm of kaas. Een prima en luxe ontbijt. Daarnaast is het een goede manier om oude boterhammen op te maken en gaat het dus voedselverspilling tegen. Geroosterd brood hoeft namelijk niet vers te zijn. Zolang het brood maar niet beschimmeld is maakt het niet uit dat het wat ouder is. Dat proef je niet meer wanneer je het gaat roosteren. Een ander voordeel, met een broodrooster maak je een eenvoudige maaltijd bijzonder zonder dat het veel extra geld hoeft te kosten. Het is veel lekkerder dan het kopen van kant-en-klare toast. Tot slot, de werking van een broodrooster is eenvoudig. Je stopt het brood in de rooster en het apparaat doet het werk. Een stuk handiger dan een boterham boven een vuurtje roosteren.

Hoe werkt een broodrooster?

De werking van het broodrooster is eenvoudig. Draden van nichrome (dit is een mengsel van nikkel en chroom) worden in een broodrooster verhit. De draden gaan gloeien en door de infraroodstraling die ze afgeven wordt het brood geroosterd. Het proces is dus niet ingewikkeld en door de straling krijgt het brood zijn typisch geroosterde smaak, knapperigheid en lichtbruine kleur.

Welke verschillende soorten broodrooster zijn er?

Er zijn diverse soorten broodroosters verkrijgbaar. De meeste broodroosters hebben twee sleuven, hiermee kun je dus twee boterhammen tegelijk roosteren. Het kan natuurlijk dat je maar een enkele boterham wilt roosteren. Dit is geen probleem. Dan gebruik je de tweede sleuf gewoon niet. Er zijn ook broodroosters met meerdere sleuven verkrijgbaar, erg handig als je bijvoorbeeld voor je complete gezin brood wil roosteren voor het zondagse ontbijt.

Het is slim om te kijken of de broodrooster die je wilt kopen een flexibele opening heeft. Dit is vooral handig wanneer je ook weleens broodjes met een ander formaat wilt roosteren, bijvoorbeeld bolletjes. Bij een rooster met een flexibele opening, met ijzertjes die zich aanpassen aan het formaat brood, is dit goed mogelijk.

Hoe kies je de juiste broodrooster

Jezelf goed oriënteren en je verdiepen in de diverse gebruiksmogelijkheden is absoluut nodig, wanneer je een miskoop wilt voorkomen. Naast het aantal sleuven en de al dan niet flexibele opening zijn er ook andere zaken waar je op moet letten. Het is fijn als op jouw broodrooster een ‘automatische stop’ zit. Dit betekent dat je de stand van het broodrooster instelt en dat het apparaat automatisch stopt met roosteren als het brood goed is. Het brood ‘springt’ dan omhoog in het apparaat. Je kunt het er dan makkelijk uit pakken. Er zijn broodroosters verkrijgbaar die meer kunnen dan alleen roosteren. Bijvoorbeeld een tosti maken, het brood ontdooien of het brood maar aan een enkele zijde roosteren. Soms zitten er aparte accessoires bij een broodrooster, zoals een kruimellade, een tostiklem of opzethouder (om het brood na afloop warm te houden).

Zeker met kleine kinderen in de buurt is een zogenaamde koele wand heel belangrijk bij een toaster. Dit wil zeggen dat de broodrooster vanbinnen wel warm wordt, maar dat de buitenkant koel blijft aanvoelen. Een veilig idee wanneer je broodrooster op het aanrecht staat en er grijpgrage kinderhandjes bij kunnen.

Wat is de beste broodrooster en waarom?

Wat is nu het beste broodrooster? Dit is moeilijk te zeggen] en hangt van tal van factoren af, zoals hierboven al benoemd. Leidend is uiteraard de hoeveelheid boterhammen die je wilt roosteren, welke functies je nog meer belangrijk vindt en uiteraard ook je beschikbare budget. Zet dat eerst allemaal voor jezelf op een rij en ga dan diverse merken en soorten vergelijken. Want ook de vormgeving van broodroosters kan heel verschillend zijn. Kortom, verdiep je er in, doe je voordeel met de tips uit dit artikel en kies het broodrooster wat het beste bij je past. Binnenkort ga jij genieten van jouw heerlijke zelfgeroosterde brood.

Alle broodroosters

Broodrooster zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en van verschillende merken. Zie ze hieronder.

Ben je hier naar op zoek?

Micook.nl
Logo