Grillpan

Grillpan
Grillpan

Met een grillpan kun je een stukje vlees, vis of groente grillen. De smaak (en de strepen) zijn hierbij vergelijkbaar alsof je een gerecht op de barbecue hebt gemaakt. Grillen is echter een stuk sneller en makkelijker dan barbecueën. Lees in deze gids wat een grillpan precies is en waar je op moet letten als je er eentje wilt kopen.

Wat is een grillpan?
Een grillpan is een pan met opvallende ribbels en een steel. De ribbels geven je gerecht de beroemde grillstrepen en een unieke smaak. Een grillpan is speciaal ontworpen om gerechten in korte tijd op hoge temperatuur mee te kunnen bereiden. Je gebruikt een grillpan met name om vlees, vis of groentes mee te grillen.

Hoe werkt een grillpan?
Een grillpan werkt in principe hetzelfde als een koekenpan. Het grote verschil zit hem in het feit dat je in de grillpan geen boter of olie hoeft te gebruiken. Grillen is hierdoor gezonder dan bakken. Mocht je wel wat boter of olie willen gebruiken, dan doe je dit door het direct op het gerecht aan te brengen.

Waarom een grillpan?
Een grillpan biedt de volgende vier voordelen:

1. Grillen is gezonder dan bakken
Doordat je in principe geen of maar heel weinig boter of olie nodig hebt, is grillen aanzienlijk minder vet en gezonder dan bakken.

2. De ribbels zorgen voor een unieke smaak én uiterlijk
De ribbels in de grillpan zorgen voor een heerlijke smaak en een uniek uiterlijk.

3. Grillen is even lekker, maar sneller en makkelijker dan barbecueën
Veel mensen zijn dol op barbecueën. Helaas kost barbecueën vrij veel tijd en moeite en werkt het weer niet altijd mee. Grillen is een ideaal alternatief omdat het sneller, makkelijker en praktischer is dan de barbecue uit de schuur te halen.

4. Binnen korte tijd een gerecht op tafel
Een grillpan verwarmt je gerecht zeer snel. Binnen korte tijd heb je dus een gezonde en lekkere maaltijd op tafel staan.

Welke verschillende soorten grillpannen zijn er?
Qua grillpannen wordt er onderscheid gemaakt qua afmetingen en materiaal. Ook is het belangrijk om te letten op de eigenschappen. Zo wil je misschien een pan die vaatwasserbestendig is of ook op de inductieplaat gebruikt kan worden. Qua afmetingen is het verstandig om voor een niet al te grote pan te kiezen. Een grillpan van maximaal 28 centimeter past makkelijk op het fornuis zonder andere pannen te raken. Sowieso is het vaak lastig om meerdere stukken vlees of vis in één keer te bereiden in een grillpan. Qua materiaal heb je de keuze uit gietijzer en aluminium. Gietijzer is goed bestand tegen warmte en is duurzaam. De pan is echter wel vrij zwaar en heeft vaak extra zorg en onderhoud nodig. Aluminium is minder slijtvast, maar qua onderhoud wel iets makkelijker. Ook is een aluminium pan lichter en hierdoor soms wat praktischer in gebruik.

Hoe kies je de juiste grillpan?
Je kiest de juiste grillpan door te kijken naar je kookplaat. Voor een inductiekookplaat heb je een ander soort pan nodig dan voor een gasfornuis of keramische kookplaat. Let daarnaast goed op welke eigenschappen jij belangrijk vindt. Zo vind je duurzaamheid misschien belangrijk of kies je juist liever voor een pan die eenvoudig is qua gebruik en onderhoud. Qua afmetingen kies je bij voorkeur voor een niet al te grote grillpan die goed op het fornuis past. Wil je toch graag voor een groot gezelschap grillen? Overweeg dan om een grillplaat te kopen in plaats van een grillpan.

Wat is de beste grillpan en waarom?
Wat de beste grillpan is, is afhankelijk van jouw wensen en huishouden. Zo is een gietijzeren grillpan een duurzame keuze. Een gietijzeren pan geleidt de warmte bovendien goed waardoor je snel en gelijkmatig je gerecht kunt grillen. Een gietijzeren grillpan is –vanwege zijn gewicht en onderhoud- iets minder geschikt als je houdt van gebruiksgemak. Een aluminium grillpan gaat wat minder lang mee, maar mag wel gewoon in de vaatwasser gewassen worden. De aluminium pan kan bovendien wat fijner in gebruik zijn door zijn lichtere gewicht. De beste grillpan is bij voorkeur niet groter dan 28 centimeter zodat deze makkelijk op het fornuis past. Mocht je toch grote hoeveelheden vlees, vis of groente willen grillen, overweeg dan een grillplaat of om toch de barbecue uit de schuur te halen!

Micook.nl
Logo