Kaasschaaf kopen?

Wij helpen je bij de zoektocht naar een nieuwe kaasschaaf.

Nederlanders zijn echte kaaskoppen. De gemiddelde Nederlander eet maar liefst zo’n 17 kilo kaas per jaar! En hoe krijg je het perfecte plakje kaas? Met een kaasschaaf natuurlijk! Bijna iedereen heeft er wel één in de keukenla liggen. Is dat bij jou nog niet het geval, of is het tijd voor vervanging? Lees dan vooral verder, want wij vertellen je er alles over. Welke soorten zijn er, waar moet je op letten en wie kwam er eigenlijk met het briljante ontwerp van dit doodgewone maar toch heel bijzondere gebruiksvoorwerp?

Voordelen van een kaasschaaf

1. Eenvoudig kaas in plakjes snijden

2. Makkelijk in gebruik

3. Simpel schoon te maken

Top 3 beste kaasschaven

Het vinden en kopen van een geschikte kaasschaaf is niet makkelijk. Er zijn veel verschillende kaasschaven en de ene schaaf is de andere niet. Heb je nog geen specifieke voorkeur of weet je nog niet welk kaasschaaf je zoekt bekijk dan de drie beste kaasschaven. Op basis van reviews van eerdere kopers, de prijskwaliteitsverhouding en de aanwezigheid van de belangrijkste functies voor een kaasschaaf hebben we de beste uitgekozen.

1. Boska Kaasschaaf Milano

Voor de liefhebber van de Italiaanse charme en Nederlandse kwaliteit. Schaaf één mooie plak kaas met de Kaasschaaf Milano+ en je roept beslist: mi amore! Eindelijk is er een ideale kaasschaaf voor smaakwaardeerders die moeiteloos de dikte van de plak zelf willen bepalen. Soepel, stevig en ook geschikt voor groenten. Tuo per sempre…Dun, dik, halfhard of hard.

2. Boska Kaasschaaf Mini Oslo – Halfharde en Harde Kaas – Eikenhouten Handvat – Bruin

Dat de ene kaasschaaf de andere niet is, bewijst BOSKA met de Kaasschaaf Mini Oslo. Deze handzame alleskunner neem je eenvoudig overal mee naartoe. Wereldreizigers, kampeerders of tuinfeestvierders. Iedereen tovert de lekkerste plakken kaas tevoorschijn met deze hanteerbare kaasschaaf.

3. Rösle Käsehobel – Kaasschaaf – Roestvrijstaal – Ophangbaar – Zilver

Hoe eet jij een tosti het liefste? Alleen met kaas, of voeg je toch ook wat vleeswaren toe? De Rosle Kaasschaaf RVS komt hierbij in elk geval goed van pas. Deze kaasschaaf is gemaakt van hoge kwaliteit roestvrij staal en heeft een lengte van 24 centimeter. Door het fijne design is hij geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. Ook fijn: na gebruik kan je de kaasschaaf gewoon reinigen in de vaatwasser!

Alles wat je moét weten over de kaasschaaf

Om de beste kaasschaaf voor jouw situatie te vinden is het van belang om een goed beeld te krijgen wat een kaasschaaf precies is. Hierdoor zal je de juiste keuze kunnen maken en achteraf geen spijt krijgen van een verkeerde aankoop. Om je een helder beeld te geven over kaasschaven hebben we meest voorkomende gebruikersvragen beantwoord. Deze zijn hieronder te lezen.

Wat is een kaasschaaf?

Eigenlijk hoeven we dat natuurlijk niet uit te leggen, maar de kaasschaaf is een huishoudelijk gebruiksvoorwerp waarmee je op eenvoudige wijze een dun plakje van een stuk kaas kunt snijden. Het was de Noorse timmerman Thor Bjørklund die in 1925 bedacht dat hij hetzelfde systeem als de houtschaaf ook kon toepassen voor kaas. Als je weet dat de kaasschaaf een Noorse uitvinding is, ben je misschien ook minder verbaasd dat het ook in de Scandinavische landen een veel gebruikt voorwerp is. In Noorwegen en in Nederland zijn er zelfs souvenirmodellen met bijvoorbeeld een Delfts blauw handvat.

Waarom een kaasschaaf?

Wanneer je graag een plak kaas op je boterham eet, is een kaasschaaf eigenlijk onmisbaar. Het is namelijk veel handiger in gebruik en heeft een aantal voordelen:

 • Sneller Je kunt er veel sneller geschikte plakken mee snijden dan met een gewoon mes. Zeker tijdens de ‘ochtendspits’ in huis, wanneer iedereen boterhammen maakt om mee te nemen naar school en werk, is dat echt een voordeel!
 • Veiliger Als je plakken kaas snijdt met een gewoon mes, loop je het risico uit te schieten en jezelf te verwonden. Met een kaasschaaf hoef je daar niet bang voor te zijn.
 • Voordeliger Met een kaasschaaf snijd je mooie, dunne plakjes en doe je nooit teveel op je boterham. Uiteraard zou je ook voorgesneden kaas kunnen kopen, maar dat is duurder dan een gewoon stuk kaas. Kortom, met een kaasschaaf ben je op twee manieren voordeliger uit!
 • Mooiere plakken en mooiere kaas Door een kaasschaaf te gebruiken, krijg je mooie, gelijkmatige plakken kaas én blijf het stuk kaas een stuk mooier en appetijtelijker.

Hoe werkt een kaasschaaf?

Je zet de kaasschaaf met de snijkant aan één kant van een stuk kaas. Je trek het snijvlak over de kaas. Door het hoogteverschil tussen het snijmes en de bovenkant, wordt je plakje kaas mooi gelijkmatig.

Welke verschillende soorten kaasschaaf zijn er?

Een kaasschaaf is een kaasschaaf… zou je denken. Toch zijn er verschillende soorten! Dit komt omdat er ook verschillende kaassoorten zijn en niet elke schaaf voor elke kaas geschikt is. Zo zijn er de eenvoudige, standaard modellen, maar er zijn er ook met bijvoorbeeld een snijdraad, kartelrand of non-stick coating. Wij vertellen je er meer over.

 • Groot of kort blad De ‘normale’ kaasschaven zijn uitgerust met een groot blad. Dit type schaaf is ideaal voor hardere kaassoorten; belegen en oudere kaas. Bij het snijden, blijft het plakje op blad liggen en zal niet afbreken. Jonge kaas is zachter en plakkeriger en blijft bij een normale kaasschaaf aan het blad plakken. Daarvoor is het korte blad uitgevonden.
 • Gekarteld snijvlak Deze schaaf is extra scherp en dankzij de ribbeltjes blijft de kaas niet plakken aan het lemmet en daardoor zeer geschikt voor hardere kazen.
 • Non-stick: snijdt perfecte plakken van zachte én harde kazen Houd je van alle kaassoorten? Dan is een kaasschaaf met non-stick snijvlak ideaal. Dankzij de speciale coating met wafelpatroon snijdt hij perfecte plakken van zachte, jonge kaas, maar kan ook de hardere soorten prima aan.

Draad kaasschaaf Dit type is voorzien van een draad om mee te snijden en is instelbaar. De dikte van de plakken kun je zelf bepalen en de kaas blijft niet kleven. Deze schaaf kan voor alle zachte kaassoorten worden gebruikt, ook voor bijvoorbeeld brie. Niet geschikt voor harde kazen.

Hoe kies je de juiste kaasschaaf

Wanneer je een kaasschaaf gaat aanschaffen, ga je dus uit van het soort kaas dat bij jou thuis favoriet is. Voor belegen en oude kazen kies je een scherpe, sterke schaaf met een groot blad. Voor jongere soorten kies je een exemplaar waarbij de kaas niet kan blijven plakken. Daarna let je op de andere aspecten die je belangrijk vindt, zoals de mogelijkheid om de kaasschaaf op te hangen, of hij vaatwasser bestendig is en natuurlijk het ontwerp.

Wat is de beste kaasschaaf en waarom?

Bij je keuze kun je ook afgaan op de top 5 meest verkochte, vaatwasser bestendige kaasschaven met de beste reviews in 2021:

 • 1. Boska Kaasschaaf Monaco: Mooi ontwerp, bekroond met Red Dot Design Award. Met wafelpatroon en geribbeld snijvlak. Geschikt voor half harde tot harde kaas. €14,99
 • 2. Brabantia Profile Kaasschaaf Gekarteld snijvlak, voor extra grote plakken. Voor extra zachte- tot extra harde kazen. €10,51
 • 3. Orthex Jonge-kaasschaaf Voordelig en kwalitatief hoogwaardig. Voor zachte kazen. €8,69
 • 4. Trade4Joy Kaasschaaf Zeer scherp, aanpasbaar snijvlak. Voor zeer broze en belegen kaas. €9,95
 • 5. WMF Profi Plus Kaasschaaf Van Cromargan® roestvrij staal, veel gekozen door professionals. Voor zachte kazen, chocolade en nougat.

Alle kaasschaven

Kaasschaven zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en van verschillende merken. Bijvoorbeeld van Boska, Redstone of Brabantia. Bekijk hieronder de beste kaasschaaf tegen de laagste prijzen.

Ben je hier naar op zoek?

Micook.nl
Logo