Rijstkoker kopen?

Wij helpen je bij de zoektocht naar een nieuwe rijstkoker.

Dit artikel geeft uitleg waarom het is om een rijstkoker te gebruiken. Een rijstkoker is geen overbodige luxe wanneer je regelmatig rijst en rijstgerechten kookt. Rijst koken in een rijstkoker heeft een aantal voordelen, ten opzichte van het koken van rijst in een gewone pan. Hieronder lees je hoe zo’n apparaat eigenlijk werkt, welke verschillende soorten er zijn, hoe je de juiste rijstkoker kiest en wat de beste koop is. Zo heb jij binnenkort de rijstkoker in je keuken staan die voor jouw situatie het meest geschikt is.

Voordelen van een rijstkoker

Een korte greep uit de vele voordelen van het koken met een rijstkoker, waarbij slechts een aantal dingen worden aangestipt. Ten eerste, door een rijstkoker te gebruiken kookt de rijst perfect gaar. Ze is nooit te plakkerig of aangebrand, maar precies op smaak. Daarnaast is het koken minder bewerkelijk, wanneer de rijst eenmaal in de rijstkoker zit heb je er geen omkijken meer naar en gaat het kookproces vanzelf, wat tijdwinst oplevert. Zelfs afgieten van de rijst is niet meer nodig. Een derde voordeel is, dat het erg schoon werkt. De rijst kookt nooit meer over en je hebt dus nooit meer te maken met een vies fornuis met aangekoekte rijst. Tot slot, als de rijst gaar is, houdt de rijstkoker de rijst warm, dit is vooral handig bij een uitgebreide maaltijd wanneer je diverse gangen en gerechten op elkaar wilt afstemmen. Een rijstkoker, kortom is gebruiksvriendelijk, praktisch en zorgt voor kwaliteit en flexibiliteit in de keuken.

1. Nooit meer verbrande rijst

Doordat rijstkokers beschikken over een anti-aanbaklaag + een functie dat de rijstkoker zichzelf uitschakelt wanneer de rijst gaar is, zal je nooit meer verbrande of niet-gare rijst hoeven eten.

2. Ook geschikt voor pasta, noedels en meer

Hoewel een rijstkoker, rijstkoker heet is dit eigenlijk niet helemaal kloppend. Een rijstkoker kan je namelijk ook gebruiken voor pasta, noedels, stoommaaltijden, soep, stoven van groete en nog veel meer.

3. Je staat minder lang in de keuken

Doordat je niet continu hoef te managen of het water bijvoorbeeld overkookt sta je minder lang in de keuken. Het enige wat je hoeft te doen is op het knopje te drukken en te wachten tot de rijst klaar is.

Top 3 beste rijstkokers

Het vinden en kopen van een geschikte rijstkoker is niet makkelijk. Er zijn veel verschillende rijstkokers en de ene is de andere niet. Heb je nog geen specifieke voorkeur of weet je nog niet welk rijstkoker je zoekt bekijk dan de drie beste rijstkokers. Op basis van reviews van eerdere kopers, de prijskwaliteitsverhouding en de aanwezigheid van de belangrijkste functies voor een rijstkoker hebben we de beste uitgekozen. Wanneer je één van de onderstaande modellen aanschaft weet je zeker dat je veel plezier gaat beleven aan je rijstkoker.

1. Techwood TCR 259 Rijstkoker

Vermogen 850W – Capaciteit 2,5L – Verwijderbare tank met antiaanbaklaag – Glazen deksel – Isolerende handgrepen – Keuzeschakelaar met 2 standen Posities: Warming, Warmhouden – Kookindicator – Platte verwarmingsindicator – Geleverd met spatel en meetglas

3. Chefbot Touch + Steam Basket

Alles wat je moét weten over rijstkoker

Om de beste rijstkoker voor jouw situatie te vinden is het van belang om een goed beeld te krijgen wat een rijstkoker precies is. Hierdoor zal je de juiste keuze kunnen maken en achteraf geen spijt krijgen van een verkeerde aankoop. Om je een helder beeld te geven over rijstkokers hebben we meest voorkomende gebruikersvragen beantwoord. Deze zijn hieronder te lezen.

Wat is een rijstkoker?

Als eerste de belangrijke vraag, wat is eigenlijk een rijstkoker? Het is, het woord zegt het al, een apparaat wat gebruikt wordt in de keuken, voor het koken van rijst. Een ander woord voor rijstkoker is ricecooker of rijststomer. Eigenlijk dekt de naam de lading niet helemaal, want naast rijst kun je in een rijstkoker vaak veel andere gerechten klaarmaken, afhankelijk van het type rijstkoker dat je hebt. Denk bijvoorbeeld aan pasta, noedels, soepen, soorten vlees en vis, groente, gerechten met eieren, stoofschotels en soms ook stoommaaltijden.

Waarom een rijstkoker?

Waar fysiek hard wordt gewerkt zoals tijdens een verbouwing of op een bouwplaats mag muziek niet ontbreken. Muziek zorgt er namelijk voor dat je humeur verbeterd, de sfeer wordt verhoogt en je productiever werkt. Kortom: het werkplezier wordt tijdens elke klus vergroot. Omdat een radio tijdens fysiek werk soms wat te verduren krijgt (regen, stof, vallen) is een werfradio noodzakelijk. Dankzij oersterke behuizing en beschermende kooi zijn de radio’s bestand tegen alle uitdagingen van een bouw- of werkplaats. Met een bouwradio luister je daarom naar muziek zonder dat je druk hoeft te maken of de radio elk moment kapot gaat. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je eigen favoriete muziek op te zetten met bluetooth of internet, USB of AUX. Wanneer de werkradio beschikt over een (ingebouwde) accu of batterij kan je hem overal gebruiken waar jij wilt. Ook wanneer er geen stroom aanwezig is, luister jij naar muziek.

Hoe werkt een rijstkoker?

Er zijn diverse soorten rijstkokers, de werking kan ook verschillend zijn. Rijst wordt gaar gekookt of gestoomd door het water in de rijstkoker te verwarmen. Bij stomen plaatst men de rijst boven het water. Er ontstaat stoom door de verwarming van het water. Deze stoom gaart de rijst.

Wanneer je rijst gaat koken, kies je als eerste je rijstsoort, het is handig om de rijst met een kopje af te meten. Let op, een kopje ongekookte rijst levert zo’n drie kopjes gekookte rijst op, houd hier rekening mee. Je wast de rijst en doet de rijst in de rijstkoker. Voeg water toe. De hoeveelheid water hangt af van je rijstsoort. Raadpleeg hiervoor de verpakking van de rijst. Eventueel kun je de rijst voor het koken een half uur in water op kamertemperatuur laten weken, dit verkort de kooktijd. Een andere optie is, om kruiden en specerijen toe te voegen tijdens het koken. Zo kunnen de smaken goed in de rijst trekken. Bestudeer de gebruiksaanwijzing van je rijstkoker voor de exacte functies, die zijn per soort verschillend. Als de rijstkoker aan staat en de rijst gekookt of gestoomd wordt, is het heel belangrijk dat het deksel op het apparaat blijft zitten, zodat de warmte niet ontsnapt. Als de rijst klaar is, slaat de rijstkoker af. Eventueel kun je de rijst nog 10 tot 15 minuten laten nastomen en dan is je overheerlijke rijst klaar.

Welke verschillende soorten rijstkoker zijn er?

Zoals bij alle keukenapparaten zijn ook rijstkokers in diverse soorten verkrijgbaar. Er zijn elektrische-, magnetron-, gas-, openstoom- en openvuur-varianten. Bij sommige typen rijstkokers hangt de rijst boven kokend water en wordt ze gaar door de stoom die van het kokend water opstijgt, de rijst wordt als het ware gaar gestoomd. Dit noem je daarom ook wel rijststomers. Bij andere typen gaart de rijst in een bak met afgepast water. Ook is er verschil in maat. De meeste rijstkokers hebben een inhoud van 5 of 10 liter. De grootte die je fijn vindt is uiteraard afhankelijk van het aantal personen waar je voor kookt. Voor kleine gezinnen is een model van 5 liter zeker voldoende. Heb je een groter gezin, kies dan voor een groter exemplaar. Er zijn rijstkokers met en zonder binnenpan. Het advies is om te kiezen voor een apparaat met een binnenpan met antiaanbaklaag. Dit laagje voorkomt dat de rijst aan de onderkant gaat aankoeken aan de binnenpan.

Hoe kies je de juiste rijstkoker

Het is lastig om uit het grote aanbod de beste rijstkoker te kiezen. Daarom is het van belang om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je belangrijk vindt, wanneer je een rijstkoker aanschaft. Ten eerste, wil je een rijststomer of een rijstkoker? Ten tweede, hecht je aan een bepaald merk? Er zijn namelijk diverse merken op de markt.

Ten derde, hoe groot moet je rijstkoker zijn, voor hoeveel personen ga je rijst koken?

Ten vierde, welke functies vind je belangrijk. Hier kan namelijk veel verschil in zijn. Er zijn bijvoorbeeld rijstkokers met warmhoudfunctie en apparaten die automatisch uitschakelen, maar er zijn ook rijstkokers met slechts een aan- en uit knop. Uiteraard bepalen de functies van de rijstkoker mede de prijs, hoe uitgebreider de functies, hoe duurder je exemplaar. Bedenk ook, tot slot, waarvoor ga je je rijstkoker gebruiken. Wil je alleen rijst koken, dan volstaat wellicht een eenvoudig model. Wil je het apparaat ook gebruiken voor het bereiden van andere gerechten, kies dan een model met meerdere functies. Er zijn zelfs 2-in-1 modellen verkrijgbaar, waarin je gelijktijdig verschillende gerechten kunt koken, bijvoorbeeld rijst, groente en vlees.

Wat is de beste rijstkoker en waarom?

Uiteraard is dit een zeer persoonlijke vraag waarop geen pasklaar antwoord te geven is. Gebruik de overwegingen uit dit artikel om voor jezelf af te wegen wat je belangrijk vindt en bepaal op grond van je wensenlijst en je budget welke rijstkoker voor jou het beste is. Tot slot, neem ook de vormgeving van de rijstkoker mee bij het kiezen. Kies een exemplaar wat je ook mooi vindt staan op je aanrecht, zodat je de rijstkoker niet telkens hoeft op te bergen in een keukenkastje. Gemak dient de mens en het oog wil ook wat.

Als je op deze manier, weloverwogen te werk gaat, voorkom je een miskoop en zul je vele jaren plezier hebben van jouw rijstkoker!

Alle rijstkokers

Rijstkoker zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en van verschillende merken. Bijvoorbeeld van Tefal, Tristaroof Cuisinart. Bekijk hieronder de beste rijstkoker tegen de laagste prijzen.

Ben je hier naar op zoek?

Micook.nl
Logo